Close

Slider Title

Short Excerpt
See More

Slider Title

Short Excerpt
See More

Our Services

Our services run deep and are backed by over ten years of experience.
Your service title
Give us a brief description of the service that you are promoting. Try keep it short so that it is easy for people to scan your page.
Your service title
Give us a brief description of the service that you are promoting. Try keep it short so that it is easy for people to scan your page.
Your service title
Give us a brief description of the service that you are promoting. Try keep it short so that it is easy for people to scan your page.

22.5.2017

Keskiyö

keskiyokirja

Takakansi:

»Kun Vatukkakynsi katseli nummimaisemaa, hänen sydämensä hakkasi niin että hän luuli rintansa ratkeavan. Tätä hetkeä hän oli odottanut siitä saakka, kun Sinitähti oli ilmestynyt hänelle unessa. Uuden profetian aika oli tullut. Matka oli alkanut!»
Myrskyklaanin nuori soturi Vatukkakynsi saa Tähtiklaanilta salaperäisen viestin, jossa kerrotaan klaanien metsää uhkaavasta tuhosta ja uudesta ennustuksesta. Yllättäen selviää, että muutama muukin on nähnyt samanlaisia unia. Nuoret kissat saavat tehtäväkseen taivaltaa kohti laskevaa aurinkoa kuulemaan, mitä keskiyö heille kertoo…

Kansikuva:

Kannessa on Vatukkakynsi ja hänen allaan pikkukuvassa on matkaan lähteviä kissoja.

Juoni:

Esinäytöksessä Tähtiklaanin väki kokoontuu puhumaan klaaneja uhkaavasta tuhosta. Kissat valitsevan, ketä matkaan lähtee. Tammisydän valitsee Jokiklaanista Sulkahännän ja kaikki hyväksyvät sen.  Seuraavaksi on Yötähden vuoro valita kissa Varjoklaanista, ja hän valitsee Keltaturkin, jota aluksi epäillään uskollisuuden vuoksi, mutta lopulta hyväksytään. Sitten on Jalkapuolen vuoro valita Tuuliklaanin edustaja, ja hänvalitsee Varistassun. Oppilaan valintaa ei hyväksytä helposti, mutta Jalkapuoli pitää kiinni päätöksestään ja uskoo vakaasti Varistassun olevan tarpeeksi vahva. Lopulta osa Tähtikissoista myöntäilee ja hänet hyväksytään. Viimeisenä on Sinitähden vuoro ja hänen valintansa Myrskyklaanista on Vatukkakynsi, jonka muut hyväksyvät.

Vatukkakynsi saa unen Tähtiklaanilta. Unessa hän näkee Sinitähden, joka kertoo Vatukkakynnen olevan valittu pelastamaan klaanit, ja että hänen täytyy uudenkuun aikaan tavata kolme muuta kissaa, ja heidän täytyy mennä kuuntelemaan mitä keskiyöllä on kerrottava. Nuori soturi on hämillään herättyään ja hän menee tapaamaan Tomuturkin ja Lehväpilven uutta pentuetta. Tomuturkki pyytää Vatukkakynttä pitämään huolta innokkaasta oppilaasta Oravatassusta, ja vastentahtoaan hän suostuu. Vatukkakynnelle ja Oravatassulle tulee jo alussa riitaa, mutta Oravatassun emo Hiekkamyrsky keskeyttää sen.

Vatukkakynsi miettii, miksi klaani pitäisi pelastaa, kun kaikki viimein menee hyvin. Sitten on Ratamotassun nimitysmenot ja hän saa soturinimekseen Ratamohäntä. Nimitysmenojen jälkeen Tulitähti tulee kysymään kaipaako Vatukkakynsi siskoaan Keltaturkkia, ja kolli myöntää kaipaavansa häntä joka päivä. Vatukkakynsi miettii pitäisikö unesta kertoa päällikölle, mutta ajattelee Tähtiklaanin lähettäneen jotain myös hänelle tai Tuhkamarjalle, jos se oikeasti tarkoitti jotain.

Metsässä ei ole satanut kuuhun, joten maa on kuivaa. Vatukkakynsi partioi Okakynnen ja Saarniturkin kanssa tarkastamaan Käärmekivet, mutta matkalla he huomaavat Oravatassun seuraavan heitä. Okakynsi ottaa oppilaan mukaan, mutta he haistavat mäyrän hajua Käärmekivillä. Mäyrä tulee esiin ja kissat pakenevat sitä puihin. Palattuaan leiriin he tekevät siitä raportin Tulitähdelle, ja Tomuturkki nuhtelee kuritonta oppilastaan ja käskee tämän hoitaa klaaninvanhimpien punkit.

Klaanin parantajaoppilas Lehtitassu puhuu mestarinsa Tuhkamarjan kanssa Oravatassun rangaistuksesta. Lehtitassu pystyi tuntemaan siskonsa vihan ja muisteli kuinka oli aiemminkin tuntenut samoin, mutta eri tunnetiloja.

Lehtitassun ensimmäisessä kokoontumisessa hän pääsee tutustumaan muidenkin klaanien kissoihin. Kokouksen virallisesti alettua ensimmäisenä esiin astuu Tulitähti, joka kertoo varoituksen mäyrästä ja Myrskyklaanin uudesta soturista Ratamohännästä, joka on myös muiden klaanien keskuudessa suosittu. Seuraava päällikkö on Mustatähti, joka oli tullut päälliköksi Tiikeritähden kuoltua. Hän ilmoittaa Varjoklaanin pärjäävän loistavasti kuivuudesta huolimatta. Mustatähden lopetettua on Pitkätähden vuoro. Hän puolestaan kertoo Tuuliklaanin veden loppuneen ja pyytää Leoparditähdeltä lupaa, että Tuuliklaani saisi käydä juomassa heidän joestaan. Leoparditähden vuoron tullessa hän kertoi aluksi uudesta pentueesta ja Myrskyturkin ja Mustakynnen tappamista rotista. Sitten hän kertoi kulkukissa Sashan Jokiklaaniin jättäneistä pennuista, jotka olivat Perhonsiipi ja Haukkahalla. Hän myös kertoi Perhonsiiven tahtovan parantajaoppilaaksi, mutta heidän parantajansa Mutaturkki odottaa vielä Tähtiklaanin hyväksyntää.

Sulkahäntä esittelee Perhonsiiven ja Lehtitassun toisilleen samaan aikaan kun Vatukkakynsi koittaa löytää siskoaan Keltaturkkia. Sen sijaan hän näkee vaarallisen näköisen Haukkahallan ennen kuin Keltaturkki ilmestyy paikalle. Naaras kertoo nähneensä unen, joka on samanlainen kuin Vatukkakynnen, mutta puhuja ei ollut Sinitähti vaan Yötähti. He luulevat toisten valittujen olevan toisista klaaneista ja päättävät tavata heidät Nelipuulla uudenkuun aikaan.

Kuivuudessa Tuuliklaanin rajaa tarkistava Vatukkakynnen partio löytää Yksiviiksen, Varistassun ja Mutakynnen riistaa hampaissaan. Tuuliklaanilaiset selittävät sen olevan Jokiklaanin, mutta kun Vatukkakynsi huomauttaa etteivät he saisi metsästää Varistassu hyökkää hänen kimppuunsa. Yksiviiksi käskee oppilasta lopettamaan ja nuhtelee tätä. Sen jälkeen tuuliklaanilaiset lähtevät ja Vatukkakynsi jää miettimään onko kuivuus Tähtiklaanin tarkoittama tuho.

On uudenkuun aika ja Vatukkakynsi menee salaa Nelipuulle odottamaan siskoaan. Pian Keltaturkin sijasta esiin astuukin Oravatassu, joka haluaa tietää, mitä tapahtuu eikä suostu lähtemään. Kuitenkin myös Keltaturkki tulee pian ja hetken päästä myös Jokiklaanin Sulkahäntä, joka kertoo nähneensä saman unen, mutta hän tahtoi ottaa mukaansa veljensä Myrskyturkin. Viimeisenä paikalle saapuu myös Tuuliklaanin oppilas Varistassu joka raivostuu Vatukkakynnen nähdessään. Valitut sopivat, että kertovat päälliköilleen, jos eivät ensi kuuhun mennessä saa uutta merkkiä ja Oravatassu vaatii Vatukkakynttä kertomaan kaiken mitä tapahtuu.

Lehtitassua ovat vaivanneet Oravatassun tunteet, jotka myös hän tuntee. Hän ilahtuu sateesta, muttei löydä leiristä siskoaan, vaan pelkästään Tulitähteä tapaamaan tulleen Korppitassun. Onneksi myös hänen siskonsa palaa väittäen olleensa saalistamassa, mutta Lehtitassu epäilee tätä. Vatukkakynsi näkee unta, missä on hukkumaisillaan. Hän maistaa suolan maun suussaan ja näkee laskevan auringon, muttei kerkeä paikantaa itseään, kun virta syöksee hänet luolaan ja ennen kivikkoon törmäämistä hän herää.

Korppitassu kertoo Tulitähdelle nähneensä suuren kaksijalkojen hirviön poikenneen Ukkospolulta, mutta Tulitähti ei huolestu. Ennen Korppitassun lähtöä Vatukkakynsi kertoo Korppitassulle unestaan, ja Korppitassu kertoo kuulleensa paikasta ladolla pysähtyviltä kissoilta. Hän uskoo Tähtiklaanin lähettäneen Vatukkakynnelle enteen ja Vatukkakynsi alkaa miettiä pitäisikö hänen lähteä etsimään Auringonpesää.

Vatukkakynsi kertoo Sulkahännälle ja Myrskyturkille Auringonpesästä ja he aikovat tulla mukaan. He etsivät myös Varistassun, joka suostuu lähtemään vain Sulkahännän suostuttelun jälkeen ja Vatukkakynsi käy pyytämässä myös Keltaturkin mukaan, ja hän suostuu vaikkei tahtoisi Myrskyturkkia mukaan, koska häntä ei ole valittu.

Yrttejä etsiessään Lehtitassu ja Tuhkamarja huomaavat savua ja menevät sen luo. Savu on peräisin tulesta ja Tuhkamarja näkee tulessa loikkaavan tiikerin. Hän uskoo tulen tarkoittavan Tulitähden tytärtä Oravatassua ja tiikerin tarkoittavan Tiikeritähden poikaa Vatukkakynttä, jotka yhdessä tuhoavat klaanin. Hän kertoo siitä Tulitähdelle, joka päättää pitää kissat erillään toisistaan.

Tulitähden järjestelyjen takia Vatukkakynsi ei pääse kertomaan unestaan Oravatassulle. Kun he viimein saaavat hetken rauhaa ja Oravatassu vannoo ettei ole kertonut isälleen mitään unesta, Tulitähti huomaa heidät ja patistelee töihin. Taaskaan he eivät pitkään aikaan pääse puhumaan, mutta viimein Vatukkakynsi saa kerrottua unesta ja seuraavana päivänä olevasta lähdöstä. Oravatassu vaatii päästä mukaan, ja Vatukkakynsi suostuu.

Lehtitassu tuntee siskonsa olevan lähdössä, muttei estä kaksikkoa vaan antaa näille vaellusyrttejä ja selittää nopeasti yleisten vammojen hoitoa ennen kuin hyvästelee siskonsa.

Myrskyklaanissa huomataan heidän poissaolonsa ja Lehtitassun täytyy vain pysyä hiljaa. Tulitähti ja Hiekkamyrsky tajuavat enteen tarkoittaneen tiikerin ja tulen sittenkin pelastavan klaanin. Päällikkö koittaa epätoivoisesti etsiä kadonneita kissoja.

Kaikki valitut sekä mukaan hyväksytty Oravaliito ja Myrskyturkki ovat paikalla ja lähtevät Ohran ja Korppitassun ladolle, jossa he syövät ja järkyttyvät useista kaksijaloista. Alku ei suju kuitenkaan kovin helposti Varistassun asenteen takia, mutta tilanne rauhoittuu pian ja kissat jatkavat matkaa Ukkospolun yli. He huomaavat koiran ja hajaantuvat. Vatukkakynsi löytää Sulkahännän, mutta he kuulevat muiden olevan pulassa.

On parantajien aika matkata Korkokiville tapaamaan Tähtiklaania. Lehtitassu tapaa jälleen Perhonsiiven, jonka mestari oli saanut merkin Tähtiklaanilta. Parantajat saapuvat Kuukivelle ja Perhonsiiven parantajaoppilasseremonian jälkeen he siirtyvät kuulemaan Tähtiklaania. Lehtitassu saa unen, jossa näkee suuren kissaryhmän matkaavan pois tuhoutuneesta metsästä. Hän näkee myös toisen unen, jossa hänen siskonsa Oravatassu juoksee monen muun kissan kanssa.

Matkaavat kissat saavat ryhmänsä taas viimein kokoon ja löytävät vettä. He pysähtyvät juomaan ja kaikki muut paitsi Keltaturkki maistavat makeaa vettä, kun taas hän maistaa suolaveden. Vatukkakynsi uskoo sen olevan merkki heidän kulkevan oikeaan suuntaan ja että Tähtiklaani tarkkailee heitä. Seuraavana aamuna Vatukkakynsi säikähtää, kun Sulkahäntä ja Varistassu puuttuvat, mutta he palaavat saalista hampaissaan. Matkan jatkuessa Oravatassu jumittuu aitaan, mutta Sulkahäntä ja Keltaturkki onnistuvat saamaan hänet irti kollien vain riidellessä. Kun he ovat menossa taas nukkumaan, Sulkahäntä kertoo nähneensä unen suolavedestä eli he ovat matkalla oikeaan suuntaan.

Lehtitassu ja Ratamohäntä lähtevät etsimään mukulaleinikkiä, mutta huomaavat Jokiklaanin ja Tuuliklaanin välillä rajakiistaa. Usvajalka tulee partionsa kanssa Lehtitassun ja Ratamohännän luo jättäen tuuliklaanilaiset rauhaan. Hän kysyy ovatko Sulkahäntä ja Myrskyturkki palanneet Myrskyklaaniin isänsä Harmaaraidan luo, mutta Ratamohäntä kertoo ettei heitä ole näkynyt, ja että myös Oravatassu ja Vatukkakynsi ovat kadonneet. Leiriin palatessaan Lehtitassu ja Ratamohäntä kertovat Sulkahännän ja Myrskyturkinkin äkillisestä katoamisesta. Lehtitassu kertoo myös tuntevansa siskonsa tuntemuksia, ja että tämän täytyy olla hengissä. Sinä yönä Lehtitassu näkee unen, jossa juoksee tuntien kuoleman kannoillaan.

Matkaavat kissat juoksevat pakokauhuisina koiraa pakoon ja kiipeävät puihin turvaan. Sulkahäntä on lähellä jäädä koiran hampaisiin, mutta Varistassun juoksuttaessa sitä hän kerkeää kiivetä puuhun, minne myös oppilas lopulta tulee. He tapaavat tuntemattoman kissan, joka esittäytyy Suloksi. Erikoisella murteella puhuva kolli kertoo olleensa ennen kotikisu, mutta hänen pystykulkijansa eli kaksijalan kuoltua hänestä tuli erakko. Ystävällinen ja vaarattomalta tuntuva Sulo näyttää klaanikissoille missä on ruokaa. Kissat näkevät kultaisia kaloja, joita jokiklaanilaiset kalastavat ja Sulkahäntä opettaa myös Varistassua kalastamaan. Varistassu nuolee päälleen roiskuneita vesipisaroita, ja maistaa niissä suolaveden toisin kuin muut. Heidän paettuaan esineitä heittelevää kaksijalkaa Varistassu kertoo siitä muille. Sulo kertoo kuulleensa Auringonpesästä ja muut hyväksyvät hänet oppaakseen. He kulkevat vahingossa harhaan, mutta seuraava päivä ei ole yhtään sen parempi. He joutuvat rottien hyökkäyksen kohteeksi ja Keltaturkki saa rotan pureman lapaan. Onneksi taistelu loppuu pian ja he menevät lepäämään.

Jälleen Lehtitassu tuntee sisarensa huolen ja menee kysymään mestariltaan onko heillä takiaisenjuurta rotan puremaan. Hän myös kertoo Tuhkamarjalle tuntemuksistaan. Sinä iltana on kokoontuminen. Perhonsiipi myöntää Lehtitassulle ettei nähnyt Tähtiklaania. Leoparditähti ilmoittaa ettei Tuuliklaani saa enää juoda heidän reviirillään ja Haukkahalla kertoo nähneensä tuuliklaanilaisen kalavarkaissa, josta Pitkätähti hermostuu. Pilvet peittävät kuun ja Tulitähden soviteltua tilanne hän kertoo Vatukkakynnen ja Oravatassun katoamisesta. Hän kysyy samalla onko muista klaaneista kadonnut kissoja. Kaikki myöntävät, mutta kukaan ei tiedä miksi he lähtivät. Kokoontumisen loputtua leirissä Lehtitassu toivoo myös siskonsa tuntevan Lehtitassun tuntemuksia ja päättää syödä takiaisenjuurta, jotta Oravatassu tajuaisi sen auttavan rotan puremiin.

Muut tahtovat jatkaa, vaikka Kektaturkin haava on pahentunut. Oravatassu kertoo, että hän maistaa jotain outoa ja uskoo sen olevan tärkeää. Kissat menevät metsään ja Oravatassu ryntää jonnekkin. Pian hän palaa takiaista mukanaan ja laittaa sitä Keltaturkin haavaan, joka helpottaa heti. Vaikka hänet on parannettu, kissat ovat kuitenkin jo epätoivoisia kun eivät tiedä missä Auringonpesä on. Silloin Oravatassu maistaa suolan ja ilmoittaa siitä kaikille.

Juuri auringonlaskun aikaan kissat löytävät Auringonpesälle. Vatukkakynsi lipeää veteen, mutta Oravatassun pelastuksen ansiosta hän pääsee unessaan näkemäänsä luolaan. Muut tulevat perässä ja kissoja vastaan tulee mäyrä. Mäyrä alkaa kuitenkin puhua ja kertoo Keskiyön saapuneen. Kissat yllättyvät keskiyön tarkoittavan tätä vanhaa mäyrää, mutta luottavat häneen täysin. Hoitaessaan Keltaturkin haavaa Keskiyö kertoo osaavansa puhua kissan ja mäyrän lisäksi myös kettua ja jänistä. Keskiyö kysyy miten kissat tulivat heimostaan, mutta korjaa ja sanoo klaaneistaan. Hän kertoo, että kissojen pitäisi nopeasti lähteä pois metsästä, sillä kaksijalat rakentaisivat sen kohdalle uuden ukkospolun. Hän sanoo, että heidän täytyisi mennä Puhujankivelle Hopeahännnän loistaessa heidän yllään. Kuoleva soturi näyttää heille tien. Kun kissat säikähtävät, että joku heistä kuolisi, vanha mäyrä väittää ettei sanonut niin. Keskiyö kertoo matkan vasta alkaneen.

Loppunäytöksessä Tulitähti, Lehtitassu, Hiekkamyrsky, Pilvihäntä ja Harmaaraita haistavat, kuulevat ja lopulta myös näkevät hirviöiden ajavan metsään ja aloittavan sen tuhon.